När livet tar slut

ATT TA FARVÄL AV EN NÄRSTÅENDE ÄR OFTA TUNGT. SVENSKA KYRKAN FINNS SOM STÖD, HJÄLP OCH TRYGGHET NÄR LIVET FÖRÄNDRAS.


Svenska kyrkan vill finnas som stöd och hjälp vid de viktiga och ibland svåra situationer som livet ställer oss inför. Att ta farväl av en närstående är ofta tungt.

Med sina ritualer och symbolhandlingar vill och kan Svenska kyrkan vara till stöd, hjälp och trygghet när livet förändras. Begravningsgudstjänsten finns till för att säga farväl, överlämna en människa till Gud och säga tack. Att samlas till begravningsgudstjänst med familj, släkt, vänner och andra nära, är ett sätt att gemensamt stötta varandra och minnas den som lämnat oss.

Begravningsgudstjänsten är en möjlighet att gestalta hoppet om att det går att uthärda även när allt känns outhärdligt. Gudstjänsten följer en särskild gudstjänstordning, anpassad för situationen. När vi drabbas av sorg och död reagerar vi med både kropp och själ. Ibland kan sorgen kännas allt för tung att bära på egen hand.

När sorgen drabbar oss är det viktigt att vi tar oss tid och att fundera och samtala kring livet och döden och om meningen med allt. Svenska kyrkan finns här för dig. Präster och diakoner är vana att möta människor i svåra situationer och har tystnadsplikt. I din lokala kyrka finns alltid någon som lyssnar på och samtalar med dig när du känner att du vill och kan.

Läs mer om:


Kontakta expeditionen

Telefontid vardagar 9.00-12.00 samt 13.00-15.00

Telefonnummer: 042 36 06 50
Email: kulla.pastorat@svenskakyrkan.se